A+ A A-
عالمه خادمی

عالمه خادمی

ورزش اولین اصل سلامتی در طب ایرانی

در عصر حاضر ورزش به صورتهای مختلفی انجام می شود.نقش فعالیتهای بدنی و تاثیر آن بر سلامتی جسم و روان انسان کاملا شناخته شده است.امروزه که زندگی ماشینی باعث کاهش فعالیتهای بدنی و ابتلا به بیماریهای ناشی از کم تحرکی شده است ورزش برای سلامتی امری ضروری است. بدن انسان بر خلاف ماشين و يا هر وسيله ديگر كه بر اثر كار و فعاليت مستهلك میشود، با فعاليت بدني و ورزش توانايي بيشتري كسب ميكند. به طور کلی  میتوان گفت ورزش در کلیة اجزای جسم، ذهن، بدن و مراحل زندگی انسان تأثیر غیرقابل انکار و به سزایی دارد.ورزش در طب ایرانی نیز بسیار مهم بوده و باید با  قوانین خاصی انجام شود که باعث سلامتی فرد گردد.طبق نظر ابن سینا دانشمند بزرگ ایرانی مهمترین عوامل سلامتی به ترتیب ورزش کردن سپس تغذیه مناسب و بعد تدابیر خواب می باشد.
بطور کلی همیشه مواد زائد بدن کاملا از بدن دفع نمی شوند و برای دفع احتیاج به روشی دیگر می باشد که یکی از بهترین راهها ورزش کردن و فعالیت بدنی است.

انواع گوشت از دیدگاه طب ایرانی

 از دیدگاه دانشمندان طب ایرانی ،مواد غذایی علاوه بر تامین انرژی لازم برای بدن اثرات مهمی بر بدن و روان افراد دارند. پس عدم توجه به تغذیه می تواند عوارض مختلفی در پی داشته باشد.
 خداوند متعال در قرآن کریم سوره عبس، آیه ۲۴ می فرماید: "فلینظر الانسان الی طعامه": لازم است که انسان به غذای خود با دیده تحقیق بنگرد.
از میان مواد غذایی مختلف امروزه پروتئین یکی از مهمترین موادی است که در تغذیه انسان نقش اساسی دارد.از مهمترین منابع پروتئینی برای بدن انواع گوشتها می باشند.البته گوشتها علاوه بر پروتئین ، حاوی مقادیری از املاح و ویتامینها که مورد نیاز بدن است می باشند. در تغذیه طب ایرانی نیز گوشت از مهمترین موادی است که در حفظ سلامتی انسان نقش دارد.نکته مهم این است که چه نوع گوشتی برای چه افرادی مفیدتر است.
از دیدگاه طب ایرانی مزاج تمامی گوشت‌‌ها گرم است اما درجه گرمی و همینطور میزان تری و خشکی در گوشت ها متفاوت است. اختلاف مزاجی گوشتها بر حسب نوع حیوان،چاقی و لاغری،نر و ماده بودن، زیادی و کمی حرکت ، پیری و جوانی حیوان، اختلاف رنگ حیوانات و دریائی و خشکی بودن آنها ایجاد می شود.

زمستان و طب ایرانی

از دیدگاه طب ایرانی فصول مختلف مزاجهای متفاوتی دارند.در فصل زمستان تابش مایل خورشید به زمین دلیل بر سردی فصل و بارش باران و برف دلیل زیاد شدن رطوبت و تری هوا است ، در نتیجه مزاج این فصل سرد و تر می باشد.

شب یلدا و طب ایرانی

شب یلدا یا شب چله بلندترین شب سال بوده و از غروب سی آذر تا طلوع آفتاب در روز اول دی طول می کشد.یلدا یک واژه سریانی بوده و به معنای تولد یا زایش می باشد و منظور میلاد خورشید می باشد چون به عقیده گذشتگان بعد از آن تاریکی شکست خورده و روشنایی پیروز شده و روزها بلندتر خواهند شد.جشنی که در این شب برگزار می شود و یک سنت باستانی است به دلیل شادمانی مردم برای استفاده بیشتر از نور و روشنایی خورشید بوده است.در این شب خانواده ها گرد هم آمده و تا نیمه شب میوه و آجیل میخورند و حافظ خوانی دارند.
در استانهای مختلف بنا به تفاوتهای قومی سفره شب چله متفاوت است و غذاها و میوه های مختلفی میل میشود.انار و هندوانه از مهمترین ملزومات این شب هسنتد.

درد سیاتیک و درمان آن در طبّ سنتی ایران

یکی از دردهای شایع افراد، دردها و اسپاسم‌های عصب سیاتیک می‌باشد. عصب سیاتیک  طولانی‌ترین عصب بدن است که ازناحیهٔ پایینی ستون مهره‌ها شروع شده و به سمت پایین و پشت پاها امتداد پیدا می‌کند. عصب سیاتیک، عضلات پشت زانو و پایین پا را کنترل می‌کند وضمنا حس قسمت پشتی ران، حس قسمتی از پایین پا و کف پا را هم تامین می‌کند. درد سیاتیک، دردی است که در طول همین عصب انتشار دارد و معمولا با دردهای خفیف و اندک آغاز می‌شود و به مرور در مدت زمانی کوتاه تشدید پیدا می‌کند و در برخی موارد به دردی غیرقابل تحمل تبدیل می‌شود. درد ممکن است شبیه سوزن‌سوزن شدن، درد مبهم، یا درد سوزشی باشد.

ترش کردن و نفخ معده از دیدگاه طبّ سنتی ایران

«بازگشت اسید معده به مری» یا «ریفلکس معده» همراه با احساس سوزش در قسمت تحتانی قفسهٔ سینه همراه با احساس تلخی در دهان و گلو را «ترش کردن» می‌گویند. علت اصلی این بیماری برگشت اسید معده و محتویات آن به مری و گاهی دهان، متعاقب سستی و ضعف اسفنکتر تحتانی مری (محل اتصال مری به معده) می‌باشد.
اگر فرد به دنبال درمان این بیماری نباشد، در بلند مدت بافت انتهای مری، که دائماً با اسیدی که به طور نابه‌جا از معده به آن جا پس زده می‌شود در تماس است، تغییر می‌کند که می‌تواند منجر به سرطان مری شود.

اهمیت حفظ سلامتی از دیدگاه طبّ سنتی ایران و نکاتی در مورد روش‌های طبخ غذا

این که اغلب مردم در معرض امراض و ناخوشی‌ها  قرار می‌گیرند و یا این که در حالت سلامت ظاهری دائما اظهار کسالت و ضعف بنیه و درد مفاصل می‌کنند به این دلیل است که از ضروریات شش گانهٔ حیات در طبّ سنتی ایران که شامل آب و هوای محل زندگی، خوردنی‌ها و آشامیدنی‌ها، خواب و بیداری، حرکت و سکون، انواع ورزش‌ها، حالات روحی و روانی، احتباس و استفراغ (یعنی آن‌چه باید در بدن حبس شود و یا از بدن دفع شود)  اطلاع کافی ندارند و فکر می‌کنند فقط در زمان ناخوشی باید به طبیب مراجعه کرد، در صورتی که در طبّ سنتی ایران هدف طبیب آشنا کردن مردم با اصول صحیح حفظ سلامتی می‌باشد.
زندگی در مکان‌هایی با آب و هوای سالم از ایجاد بسیاری بیماری‌ها جلوگیری می‌کند، اما در حال حاضر این امر برای همه ممکن نیست پس در موارد دیگر باید بیشتر دقت کرد.

مزاج‌شناسی در طبّ سنتی

مزاج‌شناسی کلید فهم طبّ سنّتی ایران و مهم‌ترین بخش آن است. همواره تفاوت بین افراد توجه ما را به خود جلب می‌کند. بعضی لاغر و بعضی درشتند. برخی نوزادان زردی می‌گیرند و برخی نمی‌گیرند. برخی بچّه‌ها خوب غذا نمی‌خورند و بعضی برعکس خوش‌اشتها هستند. برخی با خوردن یک عدد خرما جوش می‌زنند و برخی می‌توانند یک بشقاب خرما بخورند و جوش نمی‌زنند. برخی افراد شجاعند و برخی ترسو. بعضی خواب سبک دارند و بعضی خواب سنگین. بعضی پوست خشک دارند و بعضی پوست مرطوب و ...
لازمهٔ شناخت راز این تفاوت‌ها و نحوهٔ اصلاح یا کنار آمدن با آنها، درک درست بحث مزاج‌شناسی است.

روزه‌داری در ماه مبارک رمضان

ماه مبارک رمضان ماه پاکی جسم و جان است اما روش‏‌های غلط خورد و خوراک در این ماه باعث می‌شود که بسیاری از افراد نه تنها به پاکی و سلامت جسم دست نیابند بلکه چند روزی از این ماه نگذشته دچار انواع مشکلات گوارشی از جمله نفخ، ترش کردن، یبوست و غیره شوند و به همین دلیل معمولاً مطب متخصصان گوارش از نیمهٔ این ماه شلوغ می‌شود! ماه رمضان ماه کم‌خوری است. کم‌خوری را در فاصله بین افطار تا سحر نیز ادامه دهیم.

عضو این خبرخوان RSS شوید